Have 4 med 2016 beskåret
Haven for infektioner og immunsystem skal bringe gæsterne mindelser om en klosterhave i Middelalderen med Hildegard af Bingens planter. I Hildegard-afdelingen bliver stierne, der omkranser de 20 bede belagt med røde haveklinker. Resten af bedene i haven bliver omkranset af metalkanter, som de også er i de andre haver. I midten af Hildegard-haven bliver der anbragt en høj vandkrukke, som vandet skal sile stille ned ad. I de middelalderlige klosterhaver var der ofte centralt anbragt en fontæne.
Den tyske nonne Hildegard von Bingen (1098-1179) skrev bl.a. bogen ”Physica”, som er en lægeurtebog med anvisning på behandlinger ved hjælp af urter. Hendes kongstanke var at styrke kroppen for at modstå djævelen. Hildegards bog fik stor betydning i de følgende århundreder, og derfor vil vi vise en række af de urter, som Hildegard anbefalede og give en forklaring på hendes betydning.
Som det ses på tegningen øverst, indgår der i Haven for infektioner og immunsystem et arrangement, hvor humle gror på et vognhjul anbragt på en høj stang. Nonnen Hildegard af Bingen var nemlig en af de første til at fremhæve humlens konserverende og klarende egenskaber ved ølbrygning. Hildegard nævner også humlens medicinske egenskaber. Hun fremhæver dens beroligende effekt, men også at den besværer indvoldene og gør mennesket melankolsk.
Haven for og infektioner og immunsystem bliver den fjerneste have i anlægget. Havearkitekt Jann Poulsen har derfor valgt at give vores gæster flere muligheder for at sidde ned og nyde udsigten mod Tranekær Slot, duften fra de mange planter og den stille rislen fra vandkrukken.
Arbejdet med Haven for infektioner og immunsystem blev indledt i oktober 2017, hvor der blev kørt godt 100 tons grus og kompost op i området, hvor den skal anlægges. I løbet af efteråret vil havegruppen plante 400 buksbom som hæk omkring haven. 31. oktober 2017 modtog Medicinhavernes havegruppe 30.000 kr. til buksbomhækken fra Fonden Langelands Elforsyning.
 _______________________________________________________________________________________________________________________________________
Medicinhaverne i Tranekær, Botofte Strandvej, 5953 Tranekær, medicinhaverne@mail.dk, mobil 21 84 78 22
_______________________________________________________________________________________________________________________________________